Ouvrir le menu principal
Vincent van Gogh
Autoportrait au chapeau de feutre, 1887
Autoportrait au chapeau de feutre, 1887

Nom Vincent Willem van Gogh
Né(e) l' 30 ed marche 1853
Groot Zundert (Bas-Païs)
Défuncté(e) l' 29 ed juillet 1890
Auvers-su-Oése (Franche)
Poéyis Bas-Païs
Activités Pinte
« Ech tcheur d'echl'onme il est conme ches mers, il o ses hernus, il o ses marèes, pi dins ses porfondeurs il y o étou des perles. »
— Vincent van Gogh

Vincent Willem van Gogh il étoét un peinte. Il est nè ch'30 ed march 1853 à Groot-Zundert dins ches Bos-Poaiyis et pis il est défunctè au 29 d'juillet 1890 à Auvers-su-Oése (Franche).

Étnus

Ès vieModifier

Van Gogh il o ouvrè conme merchand d'art amon Goupil & Cie moais i rfuse ed vir echl'art conme unne simpe mercandise. Cho vo créer des disputes avuc ses imploéïeus et pis il est licinchè. I veut alors dvénir pateus protestant moais il échue à ches egzamins d'tiologie.

In march 1880, Vincent van Gogh i finit s'mission d'évangélisacion douqu'il o 'tè un « minneus inmi ches minneus » pis un « peuve intermi ches peuves » dins ch'puits B d'ech Carbonnache ed Marcasse. Adon, i délibère d'aler à Courières in Franche por rincontrer Jules Breton.

Ch'est in voéïant ches peintures à Jules Breton qu'i vo s'délibérer à foaire d'el peinture étou[1]. Ech 24 ed septimbe 1880 il écrit à sin frère Théo : « Por mi, i s'agit d'aprinde à dessinner, à ète moaite soét d'min craïon, soét d'min fusain, soét d'min pincieu. Quanqu'cho sro foait, ej frai des boinnés coses quasimint pertout, ech Borinache il est quasimint sitant pitoreske conme ech viu Vnise, l'Arabie, el Bertangne, el Neurmindie, el Picardie o coére ech Brie »[2],[3].

Queuques fotografiesModifier

Queuques autoportroaitsModifier

Queuques euvesModifier

Ches estilesModifier

Van Gogh il o espériminté pusiurs estiles dins s'carière artistike.

NotesModifier

  1. Bruno Vouters, Van Gogh : au fond de la Mine, La Voix du Nord, avril 2013 (ISBN 9782843931673) 
  2. Gogh, Vincent van, « [512f37067f976de2d35f84da Vincent van Gogh aan Theo van Gogh] », Europeana. Consulté l' 2013-04-28
  3. Vincent van Gogh, Vincent van Gogh : Lettres à son à son frère Théo, Grasset, avril 2002, 369 p. (ISBN 2246801168 et 9782246801160) [lire en ligne] 
Écrits à Vincent van Gogh =
  • Vincent van Gogh (trad. Maurice Beerblock et Louis Roëdlandt, préf. Georges Charensol), Correspondance complète enrichie de tous les dessins originaux, Paris, Éditions Gallimard & Grasset, 1960, 3 vol. in quarto, 563 + 531 + 580 p. 
  • Vincent van Gogh (trad. Louis Roëdlandt), Lettres à son frère Théo, Paris, Éditions Gallimard - collection = L'imaginaire, 1988, 566 p. (ISBN 978-2070714483) 
  • Vincent van Gogh (trad. Louis Roëlandt), Lettres à Van Rappard, Paris, Éditions Grasset et Fasquelle - collection = Les Cahiers rouges, 1950 (réimpr. 1991, 2009), 242 p. (ISBN 978-2246049340) 
Lives édseur Vincent van Gogh =

Biographies

  • Dieter Beaujean, Vincent van Gogh : vie et œuvre, Könemann, 1999 (ISBN 3829029381) 
  • Victoria Charles, Vincent van Gogh par Vincent van Gogh, New York, Parkstone international, 2008, 2 volumes (ISBN 978-1-84484-493-7) 
  • Van Gogh, Gallimard -collection = Folio Biographies, 2007 (ISBN 2070307573) 
  • Rainer Metzger et Ingo F. Walther, Van Gogh, Taschen, 2008, 256 p. (ISBN 978-3-8228-3767-2) 
  • Van Gogh : pour planer au-dessus de la vie, Michel de Maule - collection = je biographe, 2014 (ISBN 2876235544) 
  • José Féron Romano, Van Gogh, la course vers le soleil, Jasmin - collection = Signes de vie, 2004, 173 p. (ISBN 2912080509) 
  • Une vie de Vincent Van Gogh, Presses de la Renaissance, 1990, 468 p. (ISBN 2856165486) 
  • Ingo F. Walther, Vincent van Gogh, 1853-1890 : Vision et réalité, Taschen, 2000, 95 p. (ISBN 3822861685) 

Catalogues d'expositions

  • Carel Blotkamp et al., Vincent van Gogh : Entre terre et ciel. Les paysages., Hatje Cantz, 2009, 312 p. (ISBN 9783775723534) 
  • Van Gogh-Artaud : Le suicidé de la société, Paris, Skira, 2014, 205 p. (ISBN 9782370740038) 
  • Ronald Pickvance et al., Van Gogh et Arles : Exposition du centenaire, Arles, 1989 ISSN = 0982-2291 
  • (en) Ronald Pickvance et al., Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers, New-York, Harry N. Abrams Inc. Publishers, 1986 (ISBN 0-8109-1734-3) 

Peintures et dessins

  • John Leighton, 100 Chefs-d'œuvre du Van Gogh Museum, 2002 (ISBN 9789063140151) 
  • Ronald Pickvance, Van Gogh en Arles, Genève, Skira, 1985 (ISBN 2-605-00056-7) 
  • Miloslava Neumannova, Van Gogh : Aquarelles, gouaches et dessins : traduit par Françoise Tabery, Paris, Ars Mundi, 1987 (ISBN 2-86901-0281) 
  • François Mathey, Van Gogh. Auvers-sur-Oise : Petite Encyclopédie de l'Art n°8, Paris, Fernand Hazan, 1956 

Autres

  • Antonin Artaud, Van Gogh le suicidé de la société, Gallimard - collection= L'Imaginaire, 1990 
  • Pierre Drieu la Rochelle, Mémoires de Dirk Raspe, Paris, Gallimard, 1944 (ISBN 978-2070220120) 
  • (en) Kathleen Powers Erickson, At Eternity's Gate: The Spiritual Vision of Vincent van Gogh, 1998, 210 p. (ISBN 0802849784) 
  • Viviane Forrester, Van Gogh ou l'enterrement dans les blés, Paris, Éditions du Seuil, 1983, 348 p. 
  • René Huyghe, Van Gogh, Paris, Flammarion, 1958 
  • Jean Leymarie, Qui était van Gogh?, Genève, Skira, 1968, 210 p. 
  • Jean-Clet Martin, Van Gogh, l'œil des choses, Les Empêcheurs/Seuil, 2001, 175 p. (ISBN 2843240352) 

FilmografieModifier

  • 1948 : Van Gogh, documintère d'Alain Resnais ;
  • 1956 : La Vie passionnée de Vincent van Gogh éd Vincente Minnelli aveuc Kirk Douglas ;
  • 1990 : Vincent et Théo d' Robert Altman aveuc Tim Roth ;
  • 1990 : Rêves éd Akira Kurosawa ;
  • 1991 : Van Gogh d' Maurice Pialat aveuc Jacques Dutronc ;
  • 2009 : Moi, Van Gogh d' François Bertrand, documintère aveuc l' voix à Jacques Gamblin ;
  • La Maison Jaune
  • 2010 : Doctor Who - "Vincent et le Docteur" 5x10 (TV) : Vincent van Gogh intarprété pèr Tony Curran ;
  • 2013 : Sunflower Seed d' Pascal Adant, Vincent Van Gogh au Borinage ;


Loïens éstérnesModifier

Édseur chés eutes prodjés Wikimédia :